Ontwikkelingen
- Onze gemeente Midden-Drenthe was in 2019/2020 Culturele gemeente van Drenthe met als thema “Vrijheid”. Meer dan 35 mooie projecten zijn tot stand gekomen. De meeste projecten zijn gerealiseerd. Echter door Corona werden een aantal projecten in een aangepaste vorm uitgevoerd of verschoven naar 2021 en 2022.
- In 2020 was er ook het thema ’75 Jaar bevrijding’. Hiervoor hebben veel organisaties zich ingezet. De uitvoering van deze projecten viel ook hier samen met de coronacrisis. Uiteindelijk konden 15 projecten in aangepaste vorm plaatsvinden of werden op een later moment uitgevoerd.
- Door de coronapandemie zijn een aantal Midden-Drentse culturele organisaties in financiële problemen gekomen. Zo moesten musea de deuren gesloten houden en konden activiteiten geen doorgang vinden. Diverse organisaties hebben vanuit de Rijksmiddelen financiële steun ontvangen voor gederfde inkomsten gedurende de coronapandemie.
- Het nieuwe cultuurbeleid ‘Iedereen verdient een podium.’ is vastgesteld in januari 2021.
- Er is een Uitvoeringsagenda cultuurbeleid Midden-Drenthe 2021-2025 opgesteld. Vanaf 2021 wordt hier uitvoering aan gegeven.
- Begin juli 2022 heeft de wethouder cultuur het informatiecentrum Herinneringscentrum Westerbork geopend. Mede door steun van de gemeente is dit centrum tot stand gekomen. Door een stukje HCKW naar het hart van Westerbork te brengen kunnen bezoekers van Westerbork al geïnformeerd worden over het HCKW kamp Westerbork te Hooghalen.
Wat willen we bereiken?
- De gemeente regisseert dat culturele organisaties en lokale verenigingen, clubs, kunstenaars, ateliers elkaar vinden en kennis met elkaar delen. Hiervoor worden op de website activiteiten gedeeld en organisaties met elkaar in contact gebracht.
- We willen de zichtbaarheid van kunst en cultuur vergroten , voor alle inwoners en daarbuiten. Kunst en cultuur willen we toegankelijk laten zijn voor iedereen, met een accent op de verbinding, met onze eigen tradities en geschiedenis.
- We willen een actieve participatie van inwoners bevorderen en het aantrekkelijk maken van kunst en cultuur voor de jongeren in Midden-Drenthe door ze in aanraking te laten komen met kunst en cultuur.
- We willen de lokale economie versterken met de aanwezigheid van kunst en cultuur. Door bij de subsidiëring rekening te houden met initiatieven die lokaal ontstaan en lokaal plaats vinden. Dit is een pré om in aanmerking te komen voor een subsidie.
- Spreiding van activiteiten over onze hele gemeente en activiteiten dienen verspreid door het jaar plaats te vinden. Hier houdt de ACMD ( Adviescommissie Cultuur Midden-Drenthe) rekening mee in de beoordeling van het subsidiëren van projecten.
- We willen een onderhoudsplan opstellen voor onze beeldende kunstwerken (monumenten, kunst in de openbare ruimte), zodat deze goed onderhouden worden.
- Sinds 2020 is de structurele subsidie aan het herinneringscentrum verhoogd naar 40.000 euro. De subsidie wordt ingezet voor educatieve middelen en activiteiten. Ook willen we met deze subsidie de cultuurparticipatie bij de jeugd bevorderen. Jaarlijks maakt het herinneringscentrum een plan in samenwerking met de gemeente over de inzet van de subsidie.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We geven uitvoering aan het cultuurbeleid Midden-Drenthe 2021-2025. De uitgangspunten hiervoor zijn:
- Het culturele aanbod in de gemeente is toegankelijk voor alle doelgroepen. In het bijzonder voor jongeren, waarbij er sprake moet zijn van een goede doorlopende leerlijn cultuur van 0-4 jarigen en de naschoolse opvang binnen de Kindcentra.
- Inwoners en toeristen kunnen op een actieve en meer passieve manier deelnemen aan het cultureel aanbod. Waarbij sprake is van een sterke culturele infrastructuur met een goede spreiding van activiteiten over de gehele gemeente. De ACMD zal hier rekening mee houden met de subsidiëring adviezen.
- Binnen de gemeente gaan we voor breedte cultuur: dit houdt spreiding in zowel discipline als spreiding van locaties, in.
- Het cultuurbeleid sluit zoveel mogelijk aan bij de wensen en behoeften van de inwoners en is erop gericht onderlinge verbindingen te leggen en samenwerking tot stand te brengen.
- Culturele organisaties leveren een bijdrage aan cultuureducatie en het stimuleren van cultuurparticipatie voor onze inwoners en toeristen. Tijdens LEA overleg delen we informatie over culturele aanbieders met de schoolbesturen zodat de aanbieders en de scholen elkaar makkelijker kunnen leren kennen en vinden.
- Nieuwe culturele initiatieven, gericht op samenwerking waarbij verbinding een rol speelt worden gestimuleerd.
- Cultuur wordt ingezet bij maatschappelijke vraagstukken zoals vereenzaming, nieuwkomers, laaggeletterdheid etc. Bijvoorbeeld bij projecten zoeken naar raakvlakken bij andere beleidsterreinen zodat er verbinding plaats gaat vinden. Met andere beleidsterreinen manieren bedenken hoe cultuur een bijdrage kan leveren aan thema’s zoals hierboven omschreven.
- Inzetten op meer samenwerking tussen en verbinding met toeristisch regisseur en medewerker recreatie en toerisme om op die manier optimaal te kunnen anticiperen op nieuwe subsidiemogelijkheden bij de provincie op het gebied van vrijetijdseconomie en cultuur.
- We subsidiëren onder andere:
- Kunst en cultuuractiviteiten in het basis- en voortgezet onderwijs
- Herinneringscentrum Kamp Westerbork
- Stichting Kunst4daagse
- Culturele Raden
- Cultuurprojecten
- Culturele activiteiten
- Huus van de Taol
- Jeugdcultuurfonds
- Amateuristische kunstbeoefening
- Musea
- Voor onderhoud aan onze beeldende kunstwerken stellen we een meerjarenonderhoudsplan op. Hiervoor willen we een bedrag van 2500 euro per jaar beschikbaar stellen.
- Op de gemeentelijke website wordt regelmatig een actueel bericht geplaatst voor het aanvragen van een cultuursubsidie voor het organiseren van culturele activiteiten in onze gemeente.
- Voor de aanvragen voor cultuursubsidies gelden de beleidsregels in de subsidieregeling ‘projectsubsidies cultuur’. De subsidieaanvraag moet passen binnen het thema ‘Cultuurparticipatie gericht op de inwoners en/of het toerisme in Midden-Drenthe.