Taakvelden:

Openbare orde en veiligheid

Ontwikkelingen

  • Begin 2022 werd veel capaciteit vanuit Openbare Orde en Veiligheid nog ingezet voor werkzaamheden die verband houden met de COVID-19 crisis. Na het eerste kwartaal werden de maatregelen versoepeld en konden reguliere werkzaamheden weer worden opgepakt. Zo kon er bijvoorbeeld gewerkt worden aan beleidsmatige achterstanden.
  • De Integrale Veiligheidsmonitor is een bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De resultaten van de Veiligheidsmonitor zijn opgeleverd in 2022. Naast gesprekken met de inwoners en de raad diende ook deze resultaten als input voor het opstellen van een Integraal Veiligheidsplan (IVP).
  • Ondermijning blijft een belangrijk thema, ook in de lokale politiek. Bestuurders en organisatie krijgen hier mee te maken als gevolg van het werk dat zij verrichten. In 2022 zijn we gestart met een plan van aanpak ondermijning, welke  in 2023 verder wordt uitgewerkt. Zo gaan we verdere invulling geven aan het uitoefenen van een veilig publiek taak in relatie tot een veilige woon- én werkomgeving, mede naar aanleiding van het in 2019 opgestelde Ondermijningsbeeld Zuidwest Drenthe.

Wat willen we bereiken?

  • We blijven inzetten op veilige straten, buurten en wijken. Met andere woorden een intrinsiek veilige woon- en leefomgeving, zowel overdag als 's avonds, voor inwoners, bedrijven, instellen en iedereen die Midden-Drenthe bezoekt.
  • Ondernemers in Midden-Drenthe voeren hun bedrijf uit, zonder dat zij daarbij gehinderd worden door criminaliteit en onveiligheid.
  • In Midden-Drenthe zorgen we voor integriteit en veiligheid en voorkomen we zoveel als mogelijk verschijnselen met een potentieel omvangrijk veiligheidseffect.
  • Jongeren zijn een belangrijke doelgroep in het veiligheidsbeleid: enerzijds als 'slachtoffer', anderzijds als 'dader'. Wij verbeteren de veiligheidsbeleving van jongeren en onze inwoners  en zien een afname van jeugdcriminaliteit door ons te richten op thema's als jeugdoverlast, jeugdgroepen, alcohol en drugsgebruik, veiligheid in en om de school en binnen het gezin.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We gaan bezig met de uitvoering van het Integraal Veiligheidsplan 2023-2027.
  • Onze buitengewoon opsporingsambtenaren zijn en blijven zichtbaar aanwezig op straat.
  • We houden onder andere toezicht in de openbare ruimte, behandelen ingekomen klachten, controleren vergunde evenementen en  inrichtingen met een drank- en horecavergunning. In voorkomend geval dwingen we de naleving van regelgeving af middels handhavend optreden.
  • Het WhatsApp Buurtpreventie project blijven we faciliteren voor zover er nog nieuwe of aanvullende aanvragen komen.
  • We blijven actief optreden in het geval van hennepkwekerijen en overige overtredingen op gebied van de Opiumwet. In voorkomende gevallen geeft de burgemeester uitvoering aan het nieuwe handhavingsbeleid hard- en softdrugs van de gemeente middels het sluiten van panden voor bepaalde tijd.
  • We blijven actief als het gaat om het identificeren en monitoren van jeugdgroepen die overlast veroorzaken. We treden niet alleen groepsgericht, maar ook persoonsgericht op, waarbij correcties boven sancties gaan. Voor zover mogelijk treden we samen met onze ketenpartners op.

Lasten & baten

schaal x € 1,000

Lasten

547.054

20,2 %

Baten

13.338

46,5 %

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 08:57:34 met de export van 10/18/2022 16:11:48