Ontwikkelingen
- De grootste ontwikkeling waar we als gemeente de komende jaren mee te maken krijgen is de invoering van de Omgevingswet. Naar verwachting treedt de nieuwe Omgevingswet op 1 januari 2023 in werking. Dit heeft grote gevolgen voor onze manier van werken en voor de gemeentelijke organisatie. Als gemeenten hebben we tot 2029 om de uitgangspunten en doelen van de Omgevingswet te implementeren in de organisatie. De rijksoverheid gebruikt deze tijd ook om de wet steeds meer vorm te geven.
- De Omgevingswet verplicht om integrale plannen te maken en geeft ruimte voor lokale (bestuurlijke) afwegingsruimte. Visies, verordeningen, beleid, bestemmingsplannen moeten vanuit verschillende vakdisciplines worden omgezet naar één visie en/of omgevingsplan. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat onze informatievoorziening en digitalisering op orde is, dan kunnen inwoners/ondernemers met één klik op de kaart zien wat mogelijk is op een bepaalde locatie.
Wat willen we bereiken?
- Wij willen dat onze bestemmingsplannen en visies actueel zijn en dat bij nieuw op te stellen plannen en visies wordt geanticipeerd op de komst van de nieuwe Omgevingswet.
- Wij willen dat er wordt voldaan aan de vraag en woningbehoefte vanuit de samenleving.
- We willen dat onze kernen en wijken leefbaar zijn en dat nieuwe initiatieven bijdragen aan het verbeteren van het woon- en leefklimaat.
- We willen dat aspecten als vergroening, klimaatadaptatie, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid centraal staan bij het realiseren van nieuwe projecten.
- We willen dat er betaalbare koopwoningen in onze gemeente worden gerealiseerd.
- Wij willen extra aandacht besteden aan de begeleiding bij concrete projecten van het begin tot het einde (uitwerken, begeleiden en bewaken). We hechten hier veel belang aan.
Wat gaan we daarvoor doen?
Bestemmingsplannen en visies
- Alle regels en geometrie dienen op orde te zijn.
- Er zal uitvoering worden gegeven aan Visie op Smilde. Uitvoering van gemeentelijke onderdelen uit de visie worden zoveel mogelijk ingepast op de in de planning staande werkzaamheden.
- Samen met het dorp Hooghalen wordt gewerkt aan het opstellen van scenario's voor een MFA en woningbouw. De verwachting is dat eind 2022 een voorkeursscenario gereed is, zodat in 2023 keuzes voor een vervolg gemaakt kunnen worden.
- Er wordt een handboek opgesteld voor het omgevingsplan, dat voor de gemeente Midden-Drenthe het juridisch-technische kader zal zijn voor alle nieuwe omgevingsplannen na invoering van de Omgevingswet. Hiermee zorgen we voor integraliteit en uniformiteit.
- In 2023 wordt uitvoering gegeven aan de Routekaart Omgevingsplan.
Ruimtelijke projecten
- Door invulling te geven aan diverse woningbouwlocaties binnen onze gemeenten, spelen we in op de vraag vanuit de samenleving.
- Binnen de Woonservicezone in Beilen is gestart met voorbereidende werkzaamheden voor de invulling van deelgebied B (omgeving oude Karspelhuis).
- Het project De Lindelaar in Westerbork is in uitvoering. Er wordt hierbij ingespeeld op de vraag naar betaalbare koopwoningen.
- Het project An de Boerbrink in Westerbork wordt gezamenlijk ontwikkeld met bouwaannemer Hunebouw. De gemeentelijke kavels worden in de tweede helft van 2022 uitgegeven en in 2023 in uitvoering genomen.
- De bouw van woningen in Lievingerveld is volop op stoom. In 2023 voeren we een evaluatie uit en zal onderzocht worden hoe we de overgebleven gronden kunnen invullen.
- De herontwikkeling van locatie Torenlaan/Nassaukade zal in het eerste kwartaal van 2023 tot uitvoering komen, het project vormt de kwalitatieve invulling op een centrumlocatie.
- In 2022 zal de visievorming voor locatie Stroomdal met daarbij het zwembad, dierenweide en de basisschool afgerond zijn en zal per vlek / locatie planvorming plaatsvinden. In 2023 zal duidelijk worden hoe het gebouw voor de beide IKC's eruit komt te zien en wordt een aanzienlijk deel van de procedures doorlopen.
Uitvoering gebiedsvisie De Haven in Beilen
- De uitvoering van deelproject 2 (Herinrichting Verlengde Havenstraat) uit de gebiedsvisie De Haven is afgerond.
- Deelproject 4 (upgraden kades en groeninrichting oude locatie Vincent van Gogh) begint wanneer de oude school is gesloopt. Hiervoor is destijds budget beschikbaar gesteld. Voorbereidende werkzaamheden starten eind dit jaar. Een inventarisatie van de benodigde, geactualiseerde financiën maakt hier onderdeel van uit.