Ontwikkelingen
- In 2023 blijven we inzetten op de uitvoering van de in juni 2019 door de gemeenteraad vastgestelde beleidsnota Bewegen en leefstijl 2019-2023 "Met elkaar bewegen naar een gezonde toekomst".
- In 2023 gaan we ook het bestaande beleid evalueren. Waar nodig passen we het beleid aan en komen met een raadsvoorstel over het geactualiseerde beleid Bewegen en leefstijl. Daarbij houden we rekening met hetgeen is vastgelegd in het raadsprogramma en het daarvan afgeleide bestuursakkoord.
- Ook is de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024 vastgesteld. De ambities uit deze nota sluiten aan bij het gemeentelijk beleid dat is vastgesteld in de eerder genoemde beleidsnota.
- Provinciaal wordt er verder gewerkt aan de uitvoering van een integraal meerjarenprogramma sport en Preventie 2021-2024. Dit programma komt voort uit een Drentse bestuursopdracht;
- Samen werken we aan een Vitaal en Gezond Drenthe vanuit gezamenlijke uitgangspunten en gezamenlijk verantwoordelijkheden in de aanpak van gezondheidsvraagstukken.
Wat willen we bereiken?
- Het stimuleren van een gezonde leefstijl waar bewegen in brede zin een onderdeel van is.
- Een goede gezondheid voor alle inwoners zodat iedereen zich in Midden-Drenthe gezond voelt en gelukkig is.
- Het tegengaan van overgewicht en obesitas.
- Het tegengaan van eenzaamheid.
- Ontmoedigen middelengebruik waaronder roken en alcohol.
- Extra aandacht voor inwoners met een lage SES en op jeugd.
In de beleidsnota Bewegen en leefstijl 2019-2023 "Met elkaar bewegen naar een gezonde toekomst"
benoemen we een aantal concrete indicatoren, gekoppeld aan doelstellingen. Het gaat om de volgende indicatoren:
- We meten hoe jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar hun eigen gezondheid beoordelen
- We meten het percentage kinderen in groep 2, groep 7 en klas 2 van de middelbare school overgewicht en obesitas hebben.
- We meten het percentage jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar dat nog nooit gerookt heeft
- We meten het percentage jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar dat nog nooit gedronken heeft.
- We meten het percentage jongeren (12-18 jaar) dat lid is van een sportclub.
- We meten hoe volwassenen hun eigen gezondheid beoordelen.
- We meten het percentage volwassenen met overgewicht of obesitas.
- We meten het percentage volwassenen dat rookt.
- We meten het percentage volwassenen dat geen indicatie voor eenzaamheid heeft.
- We meten hoe ouderen hun eigen gezondheid beoordelen.
- We meten het percentage ouderen met overgewicht of obesitas.
- We meten het percentage ouderen dat geen indicatie voor eenzaamheid heeft.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Team GIMD
We gaan verder met het uitvoeren van het beleid bewegen en leefstijl 2019-2023, "Met elkaar bewegen naar een gezonde toekomst". Het Team Gezond in Midden-Drenthe geeft gezamenlijk met een groot netwerk van professionals, organisaties, verenigingen en inwoners, uitvoering aan het beleid.
Het team werkt volgens een uitvoeringsplan. Het gemeentelijk beleid is door het team vertaald naar 4 pijlers. Deze vier pijlers zijn:
- Vitaal ouder worden door gezond eten en drinken en meedoen;
- Verkleinen gezondheidsachterstanden door bewegen, gezond eten en drinken, een rookvrije omgeving;
- Sport en beweeg-aanbieders hebben de basis op orde en handelen toekomstgericht;
- Kinderen zijn motorisch vaardig en hebben plezier in bewegen als basis voor een leven lang bewegen.
De ambities die zijn vastgelegd in het Sport- en gezondheidsakkoord sluiten naadloos aan op deze pijlers en de beleidsdoelstellingen. De ambities uit het sport- en gezondheidsakkoord zijn gezamenlijk met heel veel lokale ambassadeurs bedacht. Het team werkt samen met de betrokken ambassadeurs aan het realiseren van deze ambities en daarmee aan de gemeentelijke beleidsdoelstellingen. Deze werkwijze sluit aan bij waar lokaal behoefte aan is en bij wat er lokaal al wordt gedaan en is aan activiteiten. Het team GIMD heeft daarin de rol van kartrekker, aanjager, verbinder etc. (net wat nodig is).
De ambities uit het sport- en gezondheidsakkoord zijn breder dan enkel “sport” gerelateerd wat bijdraagt aan het behalen van de gemeentelijke beleidsdoelstellingen. In 2022 is het sportakkoord doorontwikkeld naar een sport- en gezondheidsakkoord. Het team draagt bij aan duurzame gedragsverandering en een omgeving dat een gezonde leefstijl stimuleert. Naast vraaggericht werken, sluit het team aan bij aanbod dat er al is en wordt er waar mogelijk wijkgericht gewerkt. Bij voorkeur samen met en dichtbij de inwoners waar het om gaat om gezondheidsachterstanden te verkleinen. Daarbij wordt actief de samenwerking gezocht met het lokale netwerk om tot een integrale aanpak te komen.
- In het nieuwe schooljaar 2022-2023 verzorgen ALO-geschoolde vakleerkrachten een deel van de gymlessen op de basisscholen in de gemeente Midden-Drenthe.
- De vakleerkrachten zijn verbonden aan het team GIMD voor wat betreft het buitenschoolse aanbod. Dat is gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl waar beweging in elk geval een belangrijke pijler is.
- Continueren van de uitvoering van het project “Aan de slag met preventie”. In 2023 wordt de interventie “gezondheidsambassadeurs” verder uitgerold.
- De gemeente Midden-Drenthe is aangesloten bij het landelijke programma 'Eén tegen eenzaamheid'. In 2023 wordt lokaal verder invulling gegeven aan de uitvoering van het programma waaraan partijen deelnemen die willen samenwerken om eenzaamheid te verminderen.
- De gemeente zet verder in op het stimuleren van een rookvrije omgeving volgens een plan van aanpak. De gemeentelijke gebouwen zijn rookvrij en in 2023 wordt dit uitgebreid. Het team GIMD heeft daarin een actieve rol en is in gesprek met partijen zoals sportverenigingen over wat een ieder hierin kan betekenen.
- Nauwe contacten met de GGD Drenthe onderhouden.
- Stimuleren dat inwoners gebruik maken van de financiële mogelijkheden die het beleid “Bewegen en Leefstijl 2019-2023” biedt (activeringsbudget bewegen en leefstijl).