Op 1 mei 2022 is de Wet Open Overheid (Woo) in werking getreden. Deze wet is de opvolger van de Wet Openbaarheid van Bestuur en richt zich op een transparante overheid. Dat vraagt een cultuurverandering rond de omgang met informatie. Bepaalde informatie moet verplicht en actief openbaar gemaakt worden. Dit raakt circa 250 van de 1100 processen in onze gemeente. Ook informatieverzoeken aan de gemeente (voorheen Wob-verzoek) vallen onder de nieuwe wet. Om aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen, moet onze gemeentelijke informatiehuishouding op orde zijn, moet er inzicht verkregen worden in benodigde (aanpassingen van de) IT-voorzieningen en moet vooral bekend zijn wat de wet voor ambtenaar en bestuurder betekent. Het grijpt in op het dagelijks handelen van een groot deel van onze organisatie en heeft daarmee de komende jaren een flinke impact op onze bedrijfsvoering. In 2027 moet de Woo geïmplementeerd zijn, met nog 3 jaar extra voor het op orde krijgen van het informatiebeheer.
In 2022 legden we de uitgangspunten voor de gemeente Midden-Drenthe als open overheid vast en bepaalden we onze Woo-ambitie en implementatiestrategie. In 2023 geven we invulling aan de opgestelde implementatiestrategie van de Woo en ondernemen we een scala aan acties om de organisatie mee te nemen en op te leiden.
Advisering
Zwaartepunt in deze taak is juridische advisering aan bestuur en organisatie, zowel op publiekrechtelijk als privaatrechtelijk terrein. Dit betreft gevraagde advisering en ook advisering vanuit een proactieve rol. In 2023 wordt ingezet op het verstevigen van de juridisch advisering om meer grip te krijgen op - en het voorkomen van - eventuele juridische risico's.